Manly pacific bathroom 1

Create a beautiful functional living space & bathroom sanctuary with clever, creative architecture and bathroom design.

 

The Manly Pacific – located in one of Sydney’s best beachside locations, this recently renovated 3 bedroom / 2-bathroom apartment has stunning views over Manly. The collaborative approach of McNally Architects,  I+D Studio and with the owner was to achieve an easy to maintain home and reflect its beachside environment. By re-configuring the floor plan and removing some internal walls, we were able to achieve a flow through connection to the beach outside. A new kitchen, study, bedroom joinery, two bathrooms, lounge area and lighting plan were some of the key changes that gave the home an inviting and contemporary ambiance.

 

BRODWARE TAPWARE IN BRUSHED NICKEL

 

The client went to McNally Architects with a brief to redesign and renovate their existing apartment, bathroom design and address the spatial planning to create a functional and restful space for the family to enjoy. They took their inspiration from the local area, the warm neutral soft tones of the beach and the deep green/blue from the ocean and wanted these elements to flow through the apartment and connect it to the outside environment.

There were a number of design challenges as a result of renovating within an apartment building. Floor finishes and levels within an apartment and a low ceiling height had to be carefully considered. The existing reflected ceiling plan didn’t allow sufficient lighting to illuminate the apartment, so a slimline false ceiling was added, partnered with narrow lighting fixtures and feature pendants over the kitchen island and dining table. They worked closely with the strata management from the beginning, and a sound engineer to find flooring solutions that worked with the existing concrete slab.

 

STUDIO BAGNO QUARRY CONCRETE BASIN – WHITE

BRODWARE TAPWARE & SHOWER IN BRUSHED NICKEL

 

Often a problem can lead to a design solution that you might not have thought about, and in this case a structural column became the design feature within the kitchen, the column was reshaped and tiled to create softer visual lines that carried through to the shape of the bench and desk. The light colour palette and finishes make the space appear larger and are offset by the stronger colours used in the fabric and furniture selection.

 

BATHROOM COLOUR PALETTE

 

Manly pacific bathroom 1

STUDIO BAGNO SILO CONCRETE BASIN

BRODWARE TAPWARE & SHOWER IN BRUSHED NICKEL

HYDROTHERM HEATED TOWEL RAIL IN BRUSHED NICKEL

 

All building and strata codes were adhered to and we achieved their client’s budget and tight deadline of a completed apartment in 3 months.

 

CREDIT:

I+D STUDIO | MCNALLY ARCHITECTS
EDITORIAL SUBMISSION
12 August, 2019

 

Photography | Craig Wall

 

Joint Project: @mcnallyarchitects @ianddstudio